Las Fallas in Valencia

Wat zijn las Fallas?
Las Fallas is het grootste en belangrijkste feest van Valencia en gewijd aan San José, de patroonheilige van de timmerlieden. Het belangrijkste van dit feest zijn de monumentale figuren van hout en papier-maché. Deze worden net als het feest zelf fallas genoemd. De grootste fallas zijn soms zelfs hoger dan 30 meter en samengesteld uit verschillende ninots (poppen). Dat kunnen sprookjesfiguren zijn, maar ook satirische of humoristische afbeeldingen van beroemdheden, politici  en andere mensen uit de Valenciaanse of Spaanse maatschappij.

programa-de-fallas-2016-valencia

 

Hoeveel fallas zijn er in Valencia?
Alleen al in Valencia zijn er zo’n 700 verdeeld over de verschillende  wijken. De fallas worden betaald en georganiseerd door comisiones falleras, dat zijn particuliere buurtverenigingen. Er is er slechts één die door de gemeente georganiseerd wordt en die staat dan ook op de Plaza del Ayuntamiento. Er worden prijzen uitgereikt voor de mooiste fallas, verdeeld in verschillende categorieën. Ook de crisis is niet voorbij gegaan aan Las Fallas, zo werd er in 2008 nog een Fallas gemaakt welke 1 miljoen euro kostte, in 2014 was het duurste beeld 230.000 euro.

Los falleros.
Mensen die lid zijn van fallas-commissie worden falleros genoemd. Men schat dat er zo’n 120.00 zijn. Elke falla wordt afgevaardigd door twee falleras, een volwassene (la Fallera Mayor) en een kind (la Fallera Mayor Infantil). Elk jaar worden er op democratische wijze nieuwe Falleras Mayores gekozen. De falleros gaan gekleed in de typische, traditionele kleding van Valencia. Er zijn pasacalles (optochten) met muziek, waar hele gezinnen in mee lopen.

P1040691

De hoogtepunten van de Fallas
Tijdens de belangrijkste dagen van 15 tot 19 maart is het een week lang één groot feest. Overal in de stad vind je muziek optredens, paella-kookwedstrijden op straat, veel drank, churros en héél véél vuurwerk. Op 15 maart starten de feesten met het monteren en plaatsen van de monumentale Fallas. Dit noemt men la plantà. Op 17 en 18 maart worden er bloemenoffers gebracht aan de beschermheilige van Valencia: la Virgen de los Desamparados (de maagd van de hulpbehoevenden).

Een groot vuurwerkspektakel is er op 18 maart  en op 19 maart vanaf 22.30 uur wordt het einde van de festiviteiten ingeluid met la cremà, het verbranden van de ruim 600 fallas onder luid gejuich van de toeschouwers.  De traditie is dat er één klein beeld wordt gered door het publiek, dit beeld wordt dan overgebracht naar het Fallero Museum.

P1040673

La mascletà.
Een andere bijzonderheid van las Fallas is la mascletà. Van 1 t/m 19 maart is er iedere dag om 14:00 uur op het Plaza del Ayuntamiento een vuurwerkspektakel waarbij binnen een paar minuten duizenden rotjes of voetzoekers knallen. Het is  een gigantisch lawaai, maar de Valencianen zijn er dol op! Een goede mascletà heeft een speciale opbouw en er zijn ritmes in te ontdekken, zodat veel mensen aan het eind van een mascletà hard meeklappen of springen. Het spektakel wordt dagelijks door een andere pirotécnico verzorgd en is daarom elke dag anders.

La despertà
Las Fallas begint iedere dag om 8:00 uur met La Despertà dit is de de wake-up call”, er marcheren dan fanfares door de stad die vrolijke muziek brengen. Maar ook lopen er groepen met potten en pannen en maken hiermee een hels kabaal. En er wordt ook weer enorm geknald.

Hoe zijn de Fallas ontstaan?
In 1497 is deze traditie begonnen door timmerlieden. In de wintermaanden moesten ze de laatste uren van hun werkdag werken bij het licht van olielampen. Deze lampen waren bevestigd aan een houten constructie die aan het eind van de winter verbrand werden als een symbolisch  afscheid genomen van de winter en verwelkoming van het voorjaar. Dit verbranden  had plaats op 19 maart, de dag van San José, de beschermheilige van de timmerlieden. Langzamerhand veranderden de houten constructies in poppen en werden er satirische of kritische boodschappen mee doorgegeven.  

Zelf een keer meemaken?
Wil je zelf ook wel een keer dit geweldige feest meemaken? Kijk dan voor praktische informatie en handige tips op :    Fallas festival 

Video van Las Fallas
Een grappige video om wat in het Spaans te leren en te zien over Las Fallas is de volgende. Veel plezier ermee.