Ser más feo que Picio

Deze week in de les kwamen we de uitdrukking tegen “ser más feo que Picio” wat zoiets betekent als heel erg lelijk zijn of in het Nederlands  “zo lelijk als de nacht zijn”. Letterlijk vertaald betekent de uitdrukking  “nog lelijker zijn dan Picio”.  Dit riep de vraag op bij mijn cursisten: wie is Picio?

Nu schijnt Picio werkelijk geleefd te hebben en dit is zijn verhaal:  Francisco Picio was een schoenmaker uit een dorpje in de provincie Granada in Spanje die  ergens eind 19e  eeuw (waarschijnlijk ten onrechte) ter dood werd veroordeeld. Het vonnis werd op het laatste moment ingetrokken en Picio vrijgelaten.

De schrik en de stress van het hele gebeuren hadden echter zo’n impact op hem dat hij vanaf die dag al zijn haren verloor (ook zijn wimpers en wenkbrauwen), en er rare bulten op zijn gezicht en lichaam verschenen. Zijn lichaam raakte zo vervormd dat iedereen hem nakeek en hij overal werd verjaagd. Uiteindelijk stierf hij eenzaam en verlaten. Niet echt een vrolijk verhaal. Ser más feo que Picio is dus niet echt iets om naar uit te kijken.