Spaans leren in Ronda en Arnhem

Even voorstellen
Ik ben Marga Veldkamp en eigenaar van  Hablamos-Spaans. Ben je geïnteresseerd in Spaans leren?  Lees dan mee met mijn blog: ik ga schrijven over van alles wat ik in mijn lessen of onderweg tegen kom. Leuke weetjes, andere gewoontes, uitdrukkingen, actualiteiten, enz.  Vamos a viajar al mundo del español. We gaan op reis naar de wereld van het Spaans. ¡A disfrutarlo! Genieten maar!

Spaans leren in Spanje
Tijdens een cursus Spaans (in Arnhem of Malden) haal ik graag zoveel mogelijk Spanje in de les. Dat kan door middel van authentieke materialen, filmpjes, muziek, eten, enz.  Maar nog leuker is het natuurlijk in  Spanje zelf te gaan oefenen en daar ondergedompeld te worden in de Spaanse taal en cultuur. Daarom gaan we met een groep cursisten van Hablamos-Spaans elk jaar een week naar Spanje, hebben we les bij een Spaanse taalschool en verblijven in Spaanse gastgezinnen. Een leuk en leerzame ervaring die je kunt delen met je compañeros de curso. Dit jaar gaan we naar Ronda.

Ronda
Ronda met zijn bijna 40.000 inwoners, gelegen in de provincie Malaga en omgeven door bergen en witte dorpen, is een fantastische stad om Spaans te leren. De vriendelijke mensen, het uitstekende klimaat, de natuurlijke omgeving en de prachtige ligging van de stad, maken het een ideale plek om jezelf onder te dompelen en op te gaan in de Spaanse cultuur. Wat Ronda extra bijzonder maakt is de diepe kloof die de stad in tweeën verdeelt en door een brug (el Puente Nuevo) verbonden wordt. Vanaf deze brug heb je een adembenemend uitzicht op de kloof en de omgeving.

Taalschool
We volgen een week lang les bij een leuke Spaanse taalschool  met een jong, enthousiast team die op creatieve wijze les geeft. Binnen en buiten de les is er volop gelegenheid het geleerde meteen in de praktijk te brengen. De school bevindt zich in het oude gedeelte van de stad. Dit deel heeft mooie smalle straatjes met de typische witte huizen op een steenworp afstand liggen bovendien de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Gastgezinnen
Wat elk jaar weer spannend en vooral ontzettend leuk is, is het verblijf in een gastgezin. Hoe kun je beter het echte Spaanse leven leren kennen dan van binnenuit? Je kunt zelf aan den lijve ervaren hoe het Spaanse (gezins) leven er nu eigenlijk uitziet. Hoe wonen de mensen, wat doen ze, welke eet- en andere gewoontes hebben ze… En wat best wel spannend is, maar o zo leuk. Hoe gaat het communiceren? Kun je je al een beetje redden in het Spaans? Over het algemeen lukt dat wonderwel en zijn de Spanjaarden heel hartelijk en gastvrij.

Geschiedenis
Ronda is  een van de oudste steden van Spanje en heeft een rijke geschiedenis. Naast Kelten, Feniciërs en de Grieken hebben ook de Romeinen Ronda bewoond. Zij noemden de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. Na een eeuwenlange overheersing door de Moren, terug te zien in allerlei historische bouwwerken, werd Ronda in 1485 door de christenen op de Moren heroverd.

Ook in de eeuwen erna waren er periodes van verwoestingen. Tijdens de burgeroorlog bijvoorbeeld (1936-1939) waren Ronda’s sympathieën republikeins en kwam het stadje in botsing met de kerk en Franco. Toen Ronda op 16 september 1936 viel, werden veel republikeinen het slachtoffer van brute represailles. Sommigen die ontsnapt waren vormden guerrilla troepen en leefden in de jaren erna als bandieten in de bergen. Vanaf de jaren ’60 begon Ronda toeristen te trekken en werd het al snel een van de meest populaire niet-kustplaatsen in Spanje

Video La Serranía de Ronda
La Serranía de Ronda is de streek rondom Ronda. In deze streek en soms op een steenworp afstand van Ronda,  liggen ook veel mooie witte dorpjes (los pueblos blancos) met smalle straatjes, sfeervolle pleintjes en oude fonteinen. Het is de Moorse sfeer die je nog terug vindt op deze idyllische plekjes. Wil je alvast in de stemming komen? Kijk dan naar deze video voor een sfeerimpressie. Er wordt Spaans gesproken en het is in het Engels ondertiteld. Zo kun je je Spaans oefenen en weet je zeker dat je alles begrijpt.