Enkele tips voor een emigratie naar Spanje

Spanje is al jaren dé belangrijkste emigratiebestemming voor Nederlanders vanwege het gunstige klimaat en de relaxte leefstijl. Vandaar dat jaarlijks zo’n 150.000 mensen vertrekken voor een permanente verhuizing naar Spanje. Of je nu verhuist om te gaan genieten van je pensioen of een bedrijf op wilt gaan starten in Spanje: een goede voorbereiding is altijd vereist. Daarom vind je hieronder enkele tips voor een emigratie naar Spanje.


1. Waar wil je gaan wonen in Spanje?

Het eerste waar je je bij een emigratie naar Spanje mee bezig gaat houden, is uitvogelen waar je wilt gaan wonen. Barcelona, Valencia en Madrid zijn populaire steden om naartoe te verhuizen. Verder zijn regio’s als de Costa Blanca en de Costa Brava zeer populair onder de Nederlandse emigranten. Hier vind je ook de meeste werkgelegenheid. Huizenprijzen zijn in Spanje over het algemeen lager dan in Nederland, dus dat is natuurlijk goed nieuws.

2. Leer Spaans!

Bij een emigratie naar Spanje hoort ook het leren van de Spaanse taal. Voor ons is het niet voor te stellen, maar zelfs in grote Spaanse steden als Madrid en Barcelona praten de mensen nauwelijks Engels. Het valt aan te raden om bijvoorbeeld een taalcursus te volgen. Hablamos Spaans (http://hablamos-spaans.nl/) biedt een gevarieerd aanbod aan verschillende cursussen Spaans, zoals groeps-en privélessen en ook zakelijke trainingen of vakantiecursussen.

3. Regel een verhuisbedrijf

De volgende stap is het regelen van een verhuisbedrijf. Sirelo (https://sirelo.nl/verhuizen-naar-spanje kan je hier bij helpen: op hun website vul je het offerteformulier in, waar je aangeeft wat en waar je naar toe wilt verhuizen. Sirelo koppelt jouw aanvraag dan aan vijf verhuisbedrijven die jou hun scherpste offerte sturen. Op deze manier kun je kijken welk verhuisbedrijf het voordeligst is voor een emigratie naar Spanje.

4. NIE aanvragen en inschrijven in de Spaanse gemeente

Na het verhuizen van je spullen naar Spanje, staat je de inschrijving in de Spaanse gemeente te wachten. Hier heb je je NIE (Número de Identidad de Extranjero) voor nodig. Dit nummer kun je aanvragen bij een politiebureau met een kantoor voor buitenlanders, la Oficina de Extranjeros. Een NIE is onmisbaar in Spanje: je hebt dit nodig om te werken, salaris te ontvangen, een rekening te openen, hypotheek af te sluiten en noem maar op.

5. Wees flexibel

Ten slotte is het heel belangrijk dat je je bij een emigratie flexibel opstelt. Het kan gebeuren dat bepaalde dingen anders gaan dan je gewend bent. Spanje heeft soms nog een beetje de Mañana cultuur. Dit is zeker niet iets wat je af hoeft te schrikken. De kosten wegen op tegen de baten: eenmaal geëmigreerd naar Spanje, kun je genieten van het milde zonnige, klimaat, de relaxte mensen, het heerlijke eten en het goedkope leven!!